pool house

  • residential

2010 –

Prior to purchase, the site of the Cascade House had been subdivided, creating a neighbouring dwelling in close proximity to the pool at the base of the new subdivision. Aiming to maintain a level of privacy from the new development adjacent, this pool house hugs the boundary, anchoring the corner of the site and providing a visual screen, whilst also maintaining a framed view to the hills beyond.

Articulated as a simple volume rising from the slope, this pool house houses a steam room, gym, storage and undercover BBQ space. Open skylights animate and add a level of atmosphere to the outdoor space. Integrated planters and bleachers enhance the poolside setting.

Almost growing from the landscape terraces, the pool house shares a design strategy in common with the existing house. Further dialogue is achieved through the contrast of the stained reeded timber cladding with a green sedum roof with the clinker brick and terracotta tile roof design of the house.