cascade house

  • residential

2010 – current

Perched on a steeply sloping site with sweeping views of the hills, this Lilydale house was originally designed by the well-respected architect Charles Duncan in the early 70’s. With a strong palette of exposed clinker brick and stained timber ceilings, the Client who had purchased the house sought to update the living spaces by introducing more natural light, whilst respecting the essence of the original design.

Recognising the brilliant integration of the house into the landscape, we sought to make alterations that enhanced the quality and atmosphere of the spaces, whilst also extending the existing bedrooms to the roof line. As part of a sequence of changes, consultation with the original architect saw the introduction of greater light through a clerestorey roof window.

The primary living space was opened up, and implicit definition of the spaces was provided by timber screens which also assisted in sculpting the light to each zone.

Taking the notion of a series of cascading terraces in the landscape, built-in timber furniture helped to consolidate the creation of intimate zones as a natural extension of the rhythm of the platforms.