2018

 ANU Pop-up Village: Australian Institute of Architects (ACT Chapter) – Urban Design Award 
“Proximate to the construction site that is in the process of becoming the official student union building at ANU is this joyful Pop Up one. While Pop Ups can be synonymous with a poor fit between program, people and climate, their failings justified by their temporariness, the ANU student union pop up village is a lesson in the delights of the informal and contingent, conditions that seem entirely appropriate for on-campus-life of the student. A scattering of timber framed pavilions as common areas and study halls in combination with smaller food kiosks create a virtual village. The artful placement of these structures yields a balance between large and small, more and less protected interstitial outdoor space that perfectly suits the ebb and flow of students, whether in packs or alone. A timber boardwalk, with integrated bench seating, links the structures together and is integral to the preservation of existing trees. Education architecture is increasingly about maximising the place for incidental exchange – whether of the social or intellectual variety – as foundation to learning. In ANU Pop Up we find a successful example of just this, and a treat to enjoy while it lasts.” 

ANU Pop-up Village: Australian Institute of Landscape Architects (ACT Chapter) – Urban Design Landscape Architecture Award
“Aptly named, The ANU ‘Re-Union’ Pop-Up Village reprises the early days of the ANU Union when the day and night atmosphere was buzzing, and conversations, discussions, arguments flowed seamlessly with the live music and good food and beverage. The old Union Court had long since lost its buzz and was crying out for renewal. Designed as the temporary social heart of the Campus, the Pop-up Village acts as a gateway between the ANU and the City. Arguably for the first time, one feels that the City is truly being invited into the day and night time social life of the University Campus.

Cleverly sited and conceived, the Pop-Up Village accommodates retail, student services, student organizations, common spaces, as well as good food and beverage venues. Its location, within a grove of existing trees, touches lightly on the landscape. Its elevated decking, accommodating services, but also acting as a unifying element, ensures the trees and their interconnected root system are left unscathed. Well-designed seating and furniture clusters are incorporated creating a tree-canopied set of spaces that can be freely colonised for serendipitous or more considered encounters. One can only hope that the designers of the new Union Court Development are taking notice of what the Village has achieved in terms of Placemaking, and the enthusiastic public response to it.”

Dairy Road (Building 3.4): Australian Institute of Architects (ACT Chapter) – Commendation for Commercial Architecture 
“Setting the tempo and character for future development, Dairy Road (3.4) is a surprising adaptive reuse of a large Government storage facility into a mixed-use offering which explores the idea of experimental tenanting to a diversified mix of artisans and manufacturers. Through the careful insertion of a series of urban passages, a transition occurs from the apparent anonymity of a bulky good warehouse to an edgy internal streetscape and courtyard full of life and interest. The clever use of scale, geometry, colour, materiality and lighting achieve a warm and tactile quality that personalises what might otherwise be an incongruent mix.

HWKR Food Centre: Australia Interior Design Awards – AIDA Shortlist – Hospitality Design
“HWKR Food Centre is an innovative and futuristic Asian food centre, featuring four revolving kitchens and a technological focus. With an emphasis on creating a socially thriving village-like atmosphere to encourage communal interaction, HWKR integrates the traditional hawker culture into the modern Melbourne context.”

HWKR Food Centre: Dulux Colour Award Finalist – Commercial Interior – Public and Hospitality 

 

2017

Stepping Stone House: Houses Awards – Shortlist – New House over 200sqm
“Akin to Stepping Stones, this house is characterised by an ensemble of pavilions across the site interconnected though an experiential narrative. Operating as an urban retreat, it is an exercise in evoking an expansive sense of space, and a deeper connection with nature on a deep and narrow site.”

 

2016

Hawker Hall: Victorian Institute of Architects Awards Commendation – Interior Architecture
“The restaurant fit out of a large warehouse like space on Chapel Street is a highly crafted and well considered interior. The theme of an Asian street market is expressed through Hawker Hall’s exposed brick walls, illuminated street signs, and kitchen and bar blocks expressed as street vendors. Varied seating arrangements add diversity to the large space which is overlooked by an elevated timber slatted shanty containing the restrooms. Elegantly crafted joinery and inventive details enable the many staff to efficiently service the large floor area.”

Hawker Hall: Eat Drink Design Awards Shortlist – Best Restaurant  

Brompton Cafe: Eat Drink Design Awards Shortlist – Best Cafe

 

2015

Roji Salon: Australian Institute of Architects (ACT Chapter) – Small Project Architecture Award

“This boutique salon situated within the lobby area of Hotel Hotel of the Nishi Building is a small, carefully considered, finely wrought architectural jewel. Perfectly positioned and in alignment with the design values established throughout the Nishi Building, Roji’s compact form demonstrates Craig Tan Architect’s exceptional understanding of proportion, functionality and material use in the service of patrons’ experience. Craig Tan worked closely with the salon owner to develop a brief that brings the restorative and transformative elements of the Japanese tea ceremony into the project. The salon is conceptualised as a journey and the space is divided into two main work areas: one for cutting and styling and a separate basin room for washing. There is a further play with the use of light and darkness in the form of material application and illumination. The light coloured timber panels clad the cutting area and sky lights augment the interior lighting system. The basin room is lined in a darker coloured cork, basins and salon lounges and also utilises the natural light that flows into the space from the large window. The jury commends Craig Tan Architects for the exceptional conception and execution of this project.”

Roji Salon: Australian Interior Design Award for Best of State (ACT) – Commercial Category 

Roji Salon: Australian Institute of Architects (National Awards) Finalist – Small Project Architecture 

Roji Salon: Schwarzkopf Professional Hair Expo Award – Best Salon Design

Roji Salon: Interior Design Excellence Awards Shortlist – Retail Category 

Brompton Pavilion: Dulux Colour Award – Best Commercial Exterior 
The Brompton Pavilion created a dynamic display of colour within a sparse landscape. The 3D outer framing provided a sneak preview of vibrant colour. The structure balanced external, internal and in-between spaces through thoughtful use of colour. The palette combines both muted and bright shades highlighting the unusual structural aspects, including bright oranges and reds in Dulux Circus and Red Clown.

Shortlisted for Interior Design Excellence Awards 2015  – Emerging Designer Award